Újjászületési tippek# ítéletek

2021.03.17 17:06

Ma böjtölj az ítéletekkel: Ne ítélkezz magaddal, vagy másokkal szemben. Ne kritizálj, vagy minősíts!

Nem minden fehér, vagy fekete. Sokszor nem is ismerjük a teljes történetet, csak annak egy részét, mégis ítéletet mondunk.

Az ítéleteink tárgyai lehetnek viselkedések, belső, vagy külső tulajdonságok, érzések. Az ítélkezés egy tükör. Mielőtt másokra ítéletet mondunk érdemes átgondolni, hogy esetleg mi magunk rendelkezünk-e ezekkel. Vagy hasonló helyzetben mi is így viselkedtünk-e? Lehet, hogy a saját bűntudatunkat akarjuk ezzel enyhíteni? Vagy a figyelmet a saját hiányosságunkról másra akarjuk terelni, esetleg irigység van az ítélet hátterében? Ezzel akarunk szebbnek, jobbnak, okosabbnak, vagy felsőbbrendűnek tűnni?

Sajnos gyakran torz kép alakul ki az ítélkezés miatt. Az ítélkezéssel mérgezed önmagad, azt akit elítéltél és vele való kapcsolatodat is. Maradandó sérüléseket okozhat- elidegenít, elválaszt, magányossá tesz. Az ítélkezéssel falat húzol önmagad köré.

Előfordul, hogy a másra kimondott ítéletünk valójában visszahull ránk, és a kompenzáció visszájára fordul. Újra csökken az önértékelésünk.

Pár ötlet, amely segíthet az önértékelés letörés (pl. nem vagyok elég jó) konfliktusból kilépni.

  • Ne hibáztasd magad!- Mielőtt elítélnéd magad, ismerd meg a motivációdat: mit, miért tettél. Lehet múltbeli tapasztalat, vagy trauma van a viselkedésed mögött. Elfogadásra, megbocsátásra van szükséged.
  • Mielőtt bármit mondanál, nyiss te! Ismerd meg a helyzetet, és a másik embert. Lehet, hogy ebből a nézőpontból nagyobb a megértésre teszel szert.
  • Bárki kerülhet nehéz helyzetbe, vagy hibázhat. A felelős keresése helyett koncentrálj a megoldásra. Az eset tanulságait érdemes összegezni és a jövőben alkalmazni. Ne ragadj a múltba!
  • Keresd mindenben és mindenkiben a jót!

Minden ember értékes és hibáival együtt is szerethető!

Áldott napot kívánok!

Adrienn

Kép forrása: pixabay.com