Újjászületési tippek# Csírák

2021.03.09 11:00

A csírák friss, rendkívül sok egészséges tápanyagot tartalmaznak. Rengeteg enzim és növényi fehérjék forrása, igazi vitaminbombák. Tavasszal kifejezetten hasznos a fogyasztásuk, mert a télen kimerült „raktárakat” feltölti. Könnyen emészthető, jól felszívódó, tiszta, azonnali energiát adó és ízletes táplálék.

Szendvicsekbe, salátára, szendvicskrémekbe szórva frissen is fogyasztható.

Minden csíráknak megvan a maga „különleges” képessége, pl. vértisztító, rákellenes, élettani hatása. Ha bármilyen betegségben szenvedsz, a csírák fogyasztásával kapcsolatosan érdemes kikérned a kezelőorvos tanácsát.

Családunk legjobban a lucerna ( gyulladáscsökkentő, értisztító, méregtelenítő hatású) és a brokkoli (vértisztító hatású, keringést javító) csírát kedveli. Az antibiotikus hatású retekcsíra finoman csípős íze inkább a felnőtteknek ízlik jobban. Érdemes kipróbálni pl. a lencse, a káposzta, a retek, a repce csírát is.

A csíráztatás rendkívül egyszerű, még különleges eszközök sem kellenek hozzá, csak némi odafigyelésre van szükség. Én itthon befőttes üvegeket használok, de a csíráztató edények is rendkívül praktikusak. A magokat alaposan megmosom. A mag fajtájtól függően egy estére beáztatom, másnap öblítem, lecsöpögtetem. Napi kétszer leöblítem a magokat és hagyom a vizet lecsöpögni. Így a magocskák nedvességet kapnak, de a víz nem áll alatta. Szobahőmérsékleten a mag típusától függően általában 4-7 napon belül szépen megjelennek a levélkék és a gyökerek. Azt tapasztaltam, hogy a különféle magok eltérő időben csíráznak ki, ezért érdemes egy edényben egyfajta magot csíráztatni.

Így könnyen emészthető, a szervezet számára jól hasznosítható „superfood”-ot kapunk.

Fontos azonban, hogy gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak nyers csírát.

 

Áldott napot kívánok!

Adrienn

Kép forrása: pixabay.com