Böjtöljünk!

2021.03.01 14:38

Beértünk a böjti időszakba. Több vallás fontos előírása a böjt. Gondolhatunk a keresztény vallások esetében a Húsvét előtti időszakra, vagy az iszlám Ramadánra. Nem csak a vallási előírások miatt érdemes böjtölni. A bölcsen végzett böjttel testünk és lelkünk megtisztul. Megkönnyebbülést hoz és felkészülünk a tavaszra, az újjászültésre.

Többféle böjt létezik: pl. léböjt, egyes ételek elhagyása: pl. hús, finomított cukrok, teljes vegán étrend követése, vagy teljes ételmegvonás, stb. Minden böjt esetében figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra! Ehhez fogyassz tiszta forrásvizet, és gyógyteákat.

A terápiás böjttel a testi panaszok mérséklődhetnek, gyógyulnak: pl. a teljes emésztőrendszer, a bőr és a tüdő állapotának is nagyon jót tesz. A böjt előnyei közzé tartozik még a zsír- és cukorraktárak bontása, a fogyás, a test PH értékének helyreállítása, a vegetatív idegrendszer áthangolása, csökken a test víztöbblete.

Az ételek megvonása támogatja a tisztítását, méregtelenítését. Már heti 1 nap böjt is nagyon sokat segíthet- megkönnyíti az emésztőrendszert, és tisztítja a gondolatokat. Igazán jelentős hatást 10-12 napi böjttel lehet elérni. Ehhez azonban fokozatosan kell csökkenteni a táplálék bevitelt és a böjt végén a megfelelő táplálékokat fokozatosan vedd magadhoz.

Az első 3 napban jelentős éhséget és tisztulási tüneteket, pl. fejfájást, fázékonyságot, alvászavart, koncentrációs nehézséget tapasztalhatsz, ezek csökkentésében segít a vízfogyasztás. Ez az a pont, ahol érdemes türelmesnek lenned, mert most indul meg igazán a tisztulás folyamata.

Ezt követően egyre könnyebbnek, erősebbnek, energikusabbnak fogod magad érezni!

A legfontosabb, ha böjtbe szeretnél kezdeni:

  • Tisztázd magaddal, mi a célod a böjttel: belső tisztítás/ egészségügyi javulás.
  • Konzultálj szakértővel, például dietetikussal, szakorvossal a kúra teljes folyamatáról! Előfodulhat, ami másnak bevált, neked nem ajánlott!
  • Készülj fel testileg, lelkileg!
  • Szerezd be a böjthöz szükséges élelmiszereket, eszközöket.
  • Családoddal is beszéld meg, mi fog történni, mit, miért és hogyan fogsz csinálni. Fontos, hogy ők is támogassanak ebben az időszakban.
  • Mindent csak fokozatosan!

A test mellett a léleknek is szüksége van böjtre, hogy meg tudjon újulni. Az elkövetkező napokban a test és a lélek újjászületéséhez adok tippeket!

Áldott napot kívánok!

Adrienn

Kép forrása: pixabay.com