Az élet apró örömei #Törődj magaddal!

2021.11.15 18:36

Meg tudsz lenni 1 napig telefon, internet, számítógépes játék, kávé, csoki, cigi, alkohol, vagy akár sz&x nélkül? Folyamatosan a munkába menekülsz?  Tömöd az ételt, vagy elutasítod? Korlátozzák a hétköznapi életedet valamilyen módon?

A függőség sokféle módon megjelenhet az életünkben. A közös motívum mégis a menekülés és a hiány pótlás. A függőség jele, ha nem jutunk hozzá a „pótlékhoz”, akkor elvonási tünetek jelentkeznek.

Ha szeretnéd csökkenteni a függőségedet, vizsgáld meg, hogy mi az az érzés, amit pótolni szeretnél? Mindegyik az embert érő stresszre, a szeretet és a figyelem hiányára vezethető vissza. Sajnos ezekben az esetekben felborul a hormonháztartásunk is, és ezt próbáljuk meg pótolni valamilyen módon, például egy stressz levezető cigivel, egy boldogsághormont adó újabb szelet sütivel, vagy egy újabb csinos, de felesleges ruha megvásárlásával… Sajnos ezek a pótlások nem hoznak igazi megoldásokat.

Ha van ilyen korlátozó tényező az életedben, akkor figyeld meg magad és gondold át:

  • Mit akarsz pótolni? Mi hiányzik? Miért menekülsz?
  • Hogyan kezeled a stresszes helyzeteket?
  • Hogyan küzdöttél/ küzdesz meg a kudarccal és a sikerrel az életedben?
  • Mennyire érzed magad elfogadottnak?

Tudom, hogy a függőségekből gyógyulni nem ilyen egyszerű. De már az is elindít a gyógyulás útján, ha felismerjük, hogy segítségre van szükségünk a belső egyensúlyhoz. Súlyosabb esetben orvos és pszichiáter /pszichológus szakértelmére van szükség.

Keress magadnak egészséges szenvedélyeket, melyek a biztonság, az öröm, a szeretet érzését, élményt adják: ilyen lehet a sport, a séta, a friss levegőn töltött idő, a relaxáció, meditáció, a törődés, a szeretetteljes, őszinte kapcsolatok, beszélgetések.

Ismerd fel, ha valami fáj, ne rejtsd el az érzéseidet! Keress számodra megfelelő stresszoldó technikákat. 

Törődj Önmagaddal, légy szabad!

Ha beszélgetni szeretnél, vagy önismereti, stresszoldó technikákat ismernél meg, várlak szeretettel!

Áldott napot kívánok!

Adrienn

A képet Mágori Péter készítette. Hála és köszönet érte!