Az élet apró örömei# Simogass állatokat!

2021.05.26 16:13

A háziállatok sok időt, odafigyelést, gondoskodást igényelnek, de cserébe sok kedves pillanatot okoznak nekünk. A közös séta, játék, szórakozás oldja a felgyülemlett napi stresszt. Hozzájárulnak a gazdi és családjának fizikai és lelki egészségéhez. Különösen idősek és betegek számára jelenthet az állatterápia hatékony segítséget. Csillapítják a fájdalmat, ezért gyakran alkalmaznak „négylábú doktorokat” a kórházak is daganatos és krónikus betegek gyógyításában.

Igazi társak, életre szóló barátok, akik enyhítik a depresszió és a magány érzését.

Feltétel nélküli elfogadásuk, szeretetük nagy áldás lehet a beilleszkedési nehézségekkel küzdők számára. Arról sem feledkezhetünk el, hogy pl. kutyasétáltatás közben mi magunk is sétálunk, és szívesen töltünk időt más kutyásokkal, bátrabban nyílunk meg új kapcsolatok, barátságok felé. Különösen fontos ez azok számára, akik sokat vannak egyedül.

Egy kis kedvenc ellátása a gyerekeket rendszerességre, felelősségvállalásra, empátiára tanítja, jó hatással van a személyiség fejlődésükre is.

A nyuszik, cicák, kutyák is szeretik, ha simogatják őket. Az emlősök agyában van egy neuron, ami csak a simogatásra reagál. A simogatás hatására nem csak a kedvencünk stressz- szintje csökken, hanem a gazdi kortizol, adrenalin, noradrenalin szintje is és ezzel egyidőben nő pl. az endorphin, oxitocin, IgA szintje!

Felelősséggel válasz a család igényeihez, és lehetőségeinek (allergia, szabadidő, mozgás-, helyigény, ellátás költségei stb.) megfelelő kisállatot! Nem egy tárgyat, hanem igazi társat választasz! Ha nem tudod vállalni a kisállat folyamatos ellátását, az sem baj. Keress olyan helyet, pl. állat menhelyt, ahol segíthetsz az állatok gondozásában.

 

Áldott napot kívánok!

Adrienn

Képek forrása: pixabay.com