Az élet apró örömei #kundalíni jóga

2021.09.24 13:39
Hogyan lehetséges a mozgás által kapcsolódni a jelenhez? Hogyan lehet az élet apró örömeit felfedezni a mozgáson keresztül?
Eszter Szöllősi-rel, a ramadasa.hu jógastúdió megálmodójával a kundalíni jógáról beszélgettem:
Miért választottad a kundalini jógát?
SZE: Ezt a tudatosság jógájaként is emlegetik.
Engem a változatossága fogott meg, hiszen kifogyhatatlan: 8000 különböző gyakorlatsort (kriyat) ad a kundalíni jóga, és rengeteg meditációt. Ezáltal önmagunk megismerésének és tudatosságunk emelésének a technológiája, „mester-sége”, hiszen test-lélek-szellem szintjén egyaránt műveljük.
Az órán nemcsak a testünkkel foglalkozunk, hanem szerepet kapnak a légzéstechnikák, a relaxáció, a meditáció, és a mantrák, így támogatva a stresszoldást, az érzelmeink kezelését, a tudatalatti blokkok oldását, mindez végül nemcsak nyugalomhoz, hanem rejtett képességeink felfedezéséhez is elvezet.
Miért ajánlanád a kundalíni jógát?
SZE: Mert izgalmas! Ez egy intenzív, gyors és mély átalakulást hozó önismereti út a kihívásokkal teli életünkben. Letisztít és békéhez vezet, közben megtapasztalhatod a megértést, elfogadást, elengedést. A gyermekkorunkban felépített védekező viselkedési mintáink korlátaitól segít megszabadulni, mert azok addig mint egy csapda, elválaszthatnak az Isteni énünktől, önMAGunktól, s így életünk és jelenünk örömteli megélésétől is. A rendszeresség és a kitartó gyakorlás gyökeres változást hoz, bátorságot ad, erősíti az intuíciót, segít jobb döntéseket hozni, támogat a fájdalmak feldolgozásában, érzelmek megélésében, segít a hétköznapi kihívások idejében is kiteljesedni, és nyugodt időkben is támogatja a fejlődést és az egész-séget.
Milyen életterületeken indít be változást?
SZE: Akár 1,5-2 óra gyakorlástól szemmel láthatóan kisimulhat az arcunk, ragyogóbb a tekintetünk, oldódik a stressz, pozitívabban látjuk életünket, helyzeteinket, újra áramlik bennünk a szeretet és az életerő. Emiatt az élet minden területén változás indul meg, ahol elakadás van, pl.: párkapcsolat, munka, egészség, stb.
Jászberényben igazi közösség alakult ki az általad vezetett jógastúdióban. Mi a titkod, miért járnak ide az emberek ilyen lelkesedéssel?
SZE: Nekem sok pozitív fordulatot hozott a Kundalini jóga, máig segít a mindennapokban, ezért talán a lelkesedés érződik rajtam. A kíváncsiság és a mozgásvágy ösztönzi elindulásra az embereket, amikor először érkeznek a jógastúdióba. Már az első óra is megváltoztatja a jógáról alkotott korábbi elképzeléseiket, különleges élményekkel gazdagodnak. Szeretjük meghallgatni egymás (siker)élményeit, amihez egy autentikus jógastúdió nyugodt, békés, ítéletmentes, elfogadó közeget hivatott biztosítani. Ezekből az együttlétekből alakult ki a közösség. Számomra egy jó közösségben mindenki önmaga lehet, őszintén megnyílhat, és bármikor visszatérhet.
Köszönöm a beszélgetést és a képeket Eszternek!
Az 1. és 2. képen Eszter jóga előtt és után látható.
Ha szeretnél harmonikusan testileg és lelkileg fejlődni, ajánlom próbáld ki a kundalíni jógát!
Áldott napot kívánok!
Adrienn