Az élet apró örömei# kertészkedés

2021.05.06 17:11

„A talaj és a növények tapintása, a velük való foglalatoskodás, a föld szaga, a növények illata és megnyugtató színeik enyhítik a feszültséget, lelket öntenek az emberbe. Már fél óra kertészkedés is javíthatja a hangulatot, és segíthet szembenézni gondjainkkal, életünk nehézségeivel. S bár egy igazi kert a legjobb, néhány cserép virág gondozása is fölöttébb jótékony hatást gyakorolhat ránk.” -Jane Goodall

 

Jane Goddal gondolatait szeretném most tovább fűzni.

Nem kell nagy dolgokra gondolnod. Elég egy kis terasz, vagy egy ablakpárkány is, ha nincs kerted, ahol tevékenykedhetnél.

  • Minden, ami a kerttel és növényekkel kapcsolatos segíti a Föld Anyával való kapcsolatot. Azonnal a jelenbe hoz, megélheted általa a flow élményt.
  • Vess egy cserép földbe pár könnyen csírázó magot. Ha gondozod és szeretettel veszed körül, akkor gyorsan kicsírázik és növény fejlődik belőle. A munka „gyümölcse” szépséges, vagy finom termés lesz. Megtapasztalhatod ezáltal, hogy aminek figyelmet adsz, az növekedésnek indul. Optimizmusra, kitartásra és türelemre tanít. Ezek a tulajdonságok elengedhetetlenek az lélek egészségéhez.
  • A szép virágos, és gondozott kert harmóniát és jó energiát teremt. Fokozza az öröm és elégedettség érzését.
  • Nagyobb kert biztosítja a folyamatos testmozgást, aktivitást és friss levegőt.
  • Jó móka lehet, ha a gyerekeket is bevonod a kerti munkába. A kicsik is imádnak ültetni, locsolni. Jót tesz nekik is, ha pl. földes (nem koszos!) lesz a kezük, érintik a növényeket. A kerti szerszámok használata és az aprólékos munkavégzés fejleszti a kézügyességüket és koordinációs készségeiket. Nagyszerű tapasztalatokat és tudást szerezhetnek általa a való életről.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kertészkedéstől nő az önbecsülésünk, csökken a bennük lévő feszültség, depresszió és a harag.

Áldott napot kívánok!

Adrienn

Kép forrása: pixabay.com