Az élet apró örömei# Jutalmazz meg valakit!

2021.06.18 21:13

Most van itt az iskola vége, érkeznek haza a bizonyítványok, zajlanak a vizsgák. Biztosan van olyan, aki ragyogó eredménnyel zárja ezt az évet, és olyanok is, akiknek nem sikerült kihozni magukból önmaguk legjobbját ebben a tanévben. Azt gondolom, ha csak egy apró dolog is van, amiben megfejlődte magát az ember, vagy gyermeke, akkor a teljesítménye megérdemli az elismerést és a jutalmat.

És persze külön alkalomra sincs szükség a jutalmazáshoz. Minden apró szeretetteljes cselekedet, kedves gesztus megérdemli az elismerést és dicséretet, ahogy az odafigyelés, a türelem és erőfeszítés is.

Kicsit messziről indulok, tudom… de szerintem innen érdemes. Dr. Chapman azt mondja, minden embernek van egy szeretet tankja, ha a tankunk tele van boldognak, szeretettnek érezzük magunkat. A szeretet tank megtöltéséhez ismernünk kell magunkat és a másik embert is, ugyanis az egyéni, hogy mitől érzi magát az adott ember szeretettnek. Chapman doktor 5 szeretet nyelvet azonosított. Mindenkinek több szeretet nyelve van, de van 1-2 olyan amelyik fontosabb a többinél.

Ha jutalmazni, elismerni szeretnénk valakit, javaslom, hogy a jutalmat igazítsuk az adott ember személyiségéhez:

  • Ha a szeretet nyelve az elismerő szavak, akkor dicsérjük meg kedvesen, megfelelő helyen, időben, megfelelő szavakkal.
  • Ha a minőségi idő fontos számára, csináljuk közös jutalom programokat (pl. társasjáték, sport, meseolvasás, közös főzés, szabaduló szoba stb.).
  • Ha az ajándékoktól érzi szeretettnek magát: virág, egy ajándékkártya, vagy alkalomhoz illő emléktárgy, akár ékszer lehet a nyerő.
  • Szívességek: lehet bármilyen szeretettel tett cselekedet, ami fontos a jutalmazottnak.
  • Ha a testi érintés az illető szeretet nyelve, akkor az elismerés mellett simogatást, ölelést is kapjon!
Meglátod, hogy a szeretet nyelvre hangolt jutalmazás boldogabbá teszi a kapcsolatotokat, nyitja mindenki szívét, emeli a kölcsönös elégedettséget, erősíti a bizalmat, az önbizalmat és feltölti mindenki szeretet tankját!

Áldott napot kívánok!

Adrienn

kép forrása: pixabay.com, canva.com