Az élet apró örömei #digitális detox

2021.07.21 17:13

Folyamatosan online vagy és elérhető? Megállás nélkül érkeznek az értesítések, megszakítják amit csinálsz? Sokat bámulod a képernyőt?

A digitális világban rengeteg stressz ér minket. Ez a világ azt érezteti veled, hogy lemaradsz valamiről, ha nem vagy mindig elérhető. Az állandó készenlét, a folyamatos megfelelési kényszer viszont megemeli a kortizol (stresszhormon) szintjét, így hatással van a való világodra. Nem tudsz feloldódni egy munkában, vagy egy közös élményben a szeretteddel, mert való világból a viruális világba repít. A virtuális „újabb, jobb, tökéletesebb, színesebb, elevenebb” mint a valóság, és a like-vadászattal könnyű extra adag dopaminra („jutalmazó hormon”) szert tenni, ezért könnyen okoz függőséget. A közösségi oldalakon amilyen könnyű like-okat szerezni pont olyan könnyű az ítéletek, vagy zaklatás kereszttüzébe kerülni, mely növeli a szorongást és magányt.

Azt már sokan tapasztaljuk, hogy a képernyő bámulása elfárasztja a szemet és ezen keresztül az idegrendszert is. A wifi, 5G terhelése roncsolja azt a finom energia rendszert, az aurát, mellyel az élő szervezet, az ember rendelkezik.

A következő posztban arról olvashatsz majd, hogyan tudod csökkenteni a digitális eszközök káros hatásait.

Áldott napot kívánok!

Adrienn

kép forrása: pexels.com