Az élet apró örömei #Antioxidánsok
Mi ez a képen? A mai uzsonnám. Finomabb, mint ahogy kinéz!
Cékla, répa, alma nyersen, reszelve, citromlével és narancslével meglocsolva. Friss, üdítő, természetesen édes-savanykás és egészséges. Igazi multivitamin- és antioxidáns-bomba.
A szervezetbe jutó oxigénmolekulák a sejtjeinkkel reakcióba lépnek, melynek melléktermékeként szabad gyökök képződnek. A szabad gyökök létrejötte káros biokémiai folyamatokhoz, szív- és érrendszeri, vagy daganatos betegségekhez, és a test öregedéséhez vezethet, különösen stresszes, mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás és dohányzás esetében.
A szabad gyökök megkötésében nagy szerepe van a cinknek és az antioxidáns vegyületeknek is.
Az antioxidánsok nagy része növényi táplálékkal kerülhet be a szervezetünkbe, illetve mások az emberi szervezetben is képződnek.
Közismert antioxidánsok pl. az A-, a C-, E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10.
Miben van rengeteg antioxidáns? Minden színes gyümölcsben és zöldségben rengeteg az antioxidáns. Például a cékla, alma, répa, spenót, bogyós gyümölcsök- áfonya, meggy, gránátalma, brokkoli, spenót, citrusfélék, petrezselyem igazi superfoodok.
Egyél finom, egészséges, antioxidánsokat tartalmazó ételeket!
Áldott napot kívánok!
Adrienn