Az élet apró örömei# tánc

2021.05.11 08:22

Te szeretsz táncolni? Igaz milyen jó átélni az önfeledt mozdulatokat, valahogy feltölt energiával akkor is, ha jólesően elfáradsz tőle.

A tánc jó hatással van a lélekre és többek között az agyműködésre is, harmonizálja az agyféltekéket, és olyan agyi területek kezdenek dolgozni, melyeket a hétköznapokban ritkán használunk, illetve a koordinációs készséget, egyensúlyérzéket, koncentrációs képességet javítja. A táncolás megemeli a pulzusunkat, felgyorsul a keringésünk és szaporábbá válik a légzésünk is. Kipirulunk, megizzadunk, lihegve vesszük a levegőt. Ez kell a szív, az érrendszer és a tüdő egészségéhez. Emellett a szervezetben több endorfin, azaz boldogsághormon termelődik, miközben a stresszhormonok (pl. kortizol) lebomlanak.

A tánc nyugtatja az idegeket, ezért igen hatékony stesszoldó módszer is. Jótékony hatása a testre – különösen a görcsös váll- és a nyakizmokra, hátizmokra. Aktívan tartja az izmokat, csontokat, ízületeket, és segít megőrizni mozgékonyságunkat és lazaságunkat. Javítja az anyagcserét és segít az ideális testsúly elérésében, megtartásában. Csontritkulás esetén is szokták ajánlani, mert a tánccal a kálcium jobban beépül a csontjainkba, ezáltal pedig hozzájárul a mészhiány, a csontritkulás megelőzéséhez. Javul az önképünk, az önbizalmunk.

Tudom, azt kérdezed, most hol táncoljak? Bárhol, akár otthon, egyedül is táncolhatsz. Csak kapcsold be a rádiót/ kedvenc zenédet, és engedd, hogy a tested mozogjon a ritmusra. Nem baj, ha „nem tudsz” táncolni. A lényeg a mozgás öröme és az önkifejezés.

„Öreg vagyok ahhoz, hogy most kezdjek el táncolni!” – Tévedés! A táncot bármilyen életkorban el lehet kezdeni. Ha idősebb korban kezded, először próbálj lassabb ütemű zenékre táncolni, majd fokozatosan emeld a zene ütemét és a tánccal töltött idő hosszát. Természetesen betegség esetén egyeztess a kezelőorvossal, mielőtt nekiállsz!

Felejtsd el a kifogásokat! Élvezd a tánc örömét!

Áldott napot kívánok!

kép forrása: pixabay.com