Az élet apró örömei #elengedés

2021.10.22 17:14

Ez a poszt meglehetősen hosszúra sikerült (olvasási idő kb. 2 perc), de ennek is oka van. Ha nem vagy érintett, bátran görgess tovább, de ha úgy érzed, hogy végig olvasod, lehet, hogy ajándékot tartogat Neked ez a pár sor!

Hogyan kerül ez a téma az élet apró örömei közzé? Első pillantásra nem illik ebbe a sorozatba. Mégis azt gondolom, itt a helye: nagyon komoly traumát, stresszt, jellemzően beszűkült tudatállapotot hoz a gyász akkor is, ha hosszú betegség után, vagy tragikus hirtelenséggel veszítjük el szerettünket. Az élet apró örömei pont azt a célt szolgálja, hogy kapaszkodót adjon, hogyan birkózz meg nehéz, kihívásokkal teli élethelyzetekkel.

Miért pont most? Mert még előtte vagyunk ennek a sokakat érzelmileg erősen érintő emlékezésnek, és szeretném, ha ez az alkalom más lenne, mint a korábbi. Szeretném, hogy most több elfogadással, több megértéssel, több szeretettel, több békével emlékezzünk.

„A gyászon keresztül fedezünk fel egy mélyebb és sokszor meglepő szeretetképességet.” Gregg Braden

Így, Halottak napja környékén sokszor jut eszünkbe olyan szerettünk, aki már nem lehet itt velünk. Legyen friss a gyász, vagy több éves, ilyenkor újra megtapasztaljuk az űrt, amit maguk után hagytak a szívünkben. Hogy vagy Te a gyásszal és az elengedéssel? Hol tartasz a gyász folyamatában? Mit érzel? El tudod elfogadni? Szomorú vagy? Szétszakít a fájdalom? Haragot érzel? Lehet, hogy teljesen kiüresedett Nélküle a világod, eltűntek a színek… Megérkezett már a megnyugvás, megbékélés?

A szerettünk elvesztése minden esetben beszűkült tudatállapotot hoz, ez természetes folyamat. Mi segíthet Neked ebben a helyzetben?

  • Éld meg a fájdalmat! – Nem kell midig erősnek lenned…
  • Sírj, ha jól esik! Hagyj időt a gyászra! A gyászodban haladj a magad ütemében!
  • Beszélj róla!- Sokan tabu témának tekintik az elmúlást, keress olyan családtagot akivel osztozol a gyászban, vagy egy barátot, akivel tudsz beszélni megéléseidről, érzéseidről.
  • Emlékezz meg az évfordulókról! Nézegesd meg a régi képeket, vagy elevenítsd fel a legszebb, legemlékezetesebb, legviccesebb pillanatokat!
  • A számodra megfelelő szertartással gyászolj! – A temetés maga is egy szertartásos búcsú, de ezen kívül is gyújthatsz gyertyát, írhatsz búcsúlevelet, vagy kialakíthatod a saját szertartásodat.
  • Ha nem tudsz tovább lépni, gondold végig: lehet, hogy van olyan, amit nem tudsz megbocsátani? A megbocsátás ilyenkor nagy megkönnyebbülést hozhat.
  • Éld meg tudatosan a hétköznapokat, végezd el a hétköznapi feladatokat! Légy jelen az életben!

A módosult tudatállapot miatt lehet, hogy ezek közül a támogató lehetőségek közül egyet sem tudsz pillanatnyilag befogadni. Nem baj, mert ideje van a gyásznak és ideje van az elengedésnek…

Viszont amennyiben úgy érzed, hogy a gyászseb nem gyógyul, a gyászodban egyedül maradtál, depressziós vagy, vagy nem érkezik meg hosszabb időn keresztül sem a fájdalom enyhülése, akkor kérj segítséget! Fizikai jellegű panasz esetén azonnal fordul orvoshoz!

Várlak szeretettel, ha szeretnél beszélgetni!

 

Áldott napot kívánok!

Adrienn

Kép forrása: pixabay.com